#
#
Abeelen banner

Veel gestelde vragen

administratieve APK vragen

technische APK vragen

 

administratieve APK vragen

Wat moet ik meebrengen naar de keuring?

Officieel hoeft u niet meer mee te brengen dan de auto die gekeurd moet worden. Om echter de keuring zo effectief mogelijk uit te kunnen voeren, verzoeken wij u om ook een deel van het kentekenbewijs, de kentekencard of het oude keuringsbewijs mee te brengen.

Wanneer moet mijn auto uiterlijk goedgekeurd zijn?

Een APK-bewijs heeft een bepaalde geldigheidsduur, welke rechtsboven te zien is. De auto moet uiterlijk op deze datum opnieuw goedgekeurd zijn. Hier kan slechts in twee gevallen van afgeweken worden:

  1. het voertuig is geschorst; er geldt dan geen keuringsplicht (het kan wel);
  2. er wordt niet met het voertuig gereden; in dit geval bent u de eerste twee maanden na de APK-vervaldatum niet in overtreding. Op de dag van keuring, mag u het voertuig overigens wel gebruiken;

   Vanaf welk moment kan ik mijn auto ter keuring aanbieden?

Keuren kan altijd, echter heeft het moment van keuring wel invloed op de vervaldatum van het nieuwe keuringsbewijs. Als de auto twee maanden of korter voor de huidige vervaldatum wordt goedgekeurd blijft de nieuwe vervaldatum gelijk aan de oude. Buiten deze periode is de nieuwe vervaldatum altijd exact 12 maanden of 24 maanden (afhankelijk van voertuig) na de dag van goedkeuring.

Bij volgende voorbeelden wordt ervan uitgegaan van een voertuig dat ieder jaar gekeurd moet worden

huidige
vervaldatum

datum
goedkeuring

nieuwe
vervaldatum

geldigheidsduur
APK-bewijs

12-10-2018

12-08-2018

12-10-2019

14 maanden

12-10-2018

11-08-2018

11-08-2019

12 maanden

12-10-2018

20-10-2018

20-10-2019

12 maanden

 

Mag ik nog met mijn auto rijden als hij is afgekeurd?

Een afkeuring doet geen afbreuk aan de geldigheidsduur van een bestaand keuringsbewijs. U kunt dus ook niet bekeurd worden omdat uw auto is afgekeurd. De politie kan slechts zien of auto een geldig keuringsbewijs heeft. Echter bent u veplicht in een technisch deugdelijke auto te rijden. De afkeuring leert u dus dat uw auto niet aan de eisen voldoet en u er dus niet mee aan het verkeer mag deelnemen. Dit was echter voordat uw auto werd gekeurd ook al het geval. De kans dat de politie u bekeurt vanwege een technisch mankement is na een afkeuring niet groter of kleiner dan vóór de keuring.

Hoe moet ik naar de keuring als mijn auto geen geldige APK meer heeft?

In de twee maanden na het verlopen van het keuringsbewijs heeft u op de dag van keuring geen keuringsplicht, waardoor u legaal naar de keuring kunt rijden. Na deze periode bent u, mits het voertuig niet geschorst is, altijd in overtreding, ongeacht of u met het voertuig rijdt of niet. Zorg er dus voor dat uw auto tijdig gekeurd is.

Ik ben het niet eens met de afkeuring van mijn auto. Wat kan ik doen?

Als u vindt dat uw auto onterecht is afgekeurd, kunt u dit kenbaar maken aan de keurmeester. Deze zal middels de APK-regelgeving u aantonen waarom hij de auto moet afkeuren. Mocht u echter niet overtuigd zijn, dan kunt u een herkeuring in beroep aanvragen. In het geval van een afkeuring moet u dit direct na de keuring doen. Deze herkeuring wordt door de RDW uitgevoerd en kost ca. € 45,-. Dit bedrag krijgt u terug als uw bezwaar gegrond is. In dat geval wordt het voertuig op het bezwaarpunt alsnog goedgekeurd en wordt het keuringsstation gesanctioneerd.

Ik ben het niet eens met de goedkeuring van mijn auto. Wat kan ik doen?

U kunt tot 12 maanden of tot de volgende keuring bezwaar maken op de goedkeuring van uw auto als u vindt dat deze onterecht was. U kunt zich hiervoor wenden aan de RDW. Deze zal het voertuig dan opnieuw keuren waarbij u en de oorspronkelijke keurmeester aanwezig mogen zijn. Deze herkeuring kost ca. € 45,-. Mocht u bezwaar gegrond zijn, dan krijgt u dit bedrag terug. Het bezwaar wordt echter enkel gegrond verklaard als het zeer aannemelijk is dat het over het hoofd geziene afkeurpunt ten tijde van de oorspronkelijke keuring ook reeds aanwezig was.

Mijn auto is afgekeurd maar ik heb geen keuringsrapport gekregen. Klopt dat?

Nee. Een officieel keuringsrapport kan alleen afgegeven worden als de auto is afgemeld bij de RDW. De keurmeester is verplicht van iedere keuring het resultaat te melden bij de RDW. Dus ook afkeuringen. Als een auto volgens de keurmeester afgekeurd moet worden, dan mag hij enkel kiezen uit deze twee werkwijzen:

  1. de keurmeester meld het voertuig als afkeuring met vermelding van de afkeurpunten af bij de de RDW. Middels steekproeven controleert de RDW of de afkeuringen terecht zijn.

  2. de keurmeester repareert het voertuig en meldt het vervolgens als goedkeur met vermelding van de reparatiepunten.af bij de RDW. Middels steekproeven controleert de RDW of de goedkeuringen terecht zijn.

Als een keurmeester echter een afkeuring of de reparatiepunten niet meldt, ontrekt hij zich aan controle door de RDW. Op deze manier kan hij misbruik maken van de APK door meer reparaties en onderdelen de verkopen dan noodzakelijk. Dit maakt de prijs voor een nieuwe goedkeuring veel hoger dan nodig. De RDW neemt dit dan ook hoog op. Mocht u aantoonbaar een APK-keuring hebben laten uitvoeren, maar u heeft geen keuringsbewijs gehad dan kunt u zich melden bij de RDW. 

Hoe voorkom ik onnodige reparaties?

Een onafhankelijk keuringsstation heeft in tegenstelling van een garage, geen baat bij het afkeuren van uw auto. Dit garandeert dat u geen geld uitgeeft aan reparaties die voor de APK niet hoeven. Laat u de auto toch bij een garage keuren, eis dan dat de keurmeester uw auto met de genoemde afkeurpunten als afkeuring afmeldt bij de RDW voordat hij de reparaties uitvoert. Hierdoor kan hij gecontroleerd worden of de afkeurpunten terecht zijn.

APK van een geschorst voertuig

Wanneer een auto geschorst is, heeft deze geen APK plicht. De auto mag in dat geval echter niet op de openbare weg. Op het moment dat de schorsing wordt opgeheven geldt ook direct weer de APK-plicht. Het voertuig zou dan dus direct in overtreding zijn. In de wet is echter vastgelegd dat het voor een geschorst voertuig toegelaten is om naar het keuringsstation te rijden voor een APK-keuring. Op deze manier kan het voertuig een nieuwe APK krijgen voordat het uit de schorsing gehaald wordt. Mocht de auto tijdens de rit van of naar het keuringsstation gecontroleerd worden, dan moet u kunnen aantonen dat de auto wegens de APK gebruik maakte van de openbare weg.

Wat te doen wanneer het APK-rapport kwijt is

Alleerst niet in paniek schieten, want u bent sinds 2008 niet meer verplicht het APK-keuringsrapport bij u te hebben. Mocht u toch het keuringsrapport willen hebben, kunt u een duplicaat keuringsrapport aanvragen bij de RDW (€ 16,-) of bij het keuringsstation waar de auto de laatste keer gekeurd is. Het tarief hiervoor wordt bepaald door het keuringsstation. Van Abeelen Keuringen rekent hier niets voor.

Het duplicaat keuringsbewijs hoeft niet ondertekend te worden door de keurmeester en kan als PDF naar u toegemaild worden.

De APK van mijn camper vervalt tijdens de stallingsperiode.

Hier vindt u twee oplossingen voor dit veelvoorkomend probleem.

 

technische APK vragen

Wordt mijn auto met een 'thuiskomer'-band goedgekeurd?

Nee, een thuiskomer voldoet niet aan de APK-eisen.

Mag ik verschillende merk en maat band voeren?

Op één as moet dezelfde maat band gemonteerd zijn. Het merk maakt daarbij niet uit. De maten banden mag verschillen tussen de voor- en achteras. Wel moet de band overeenkomstig de montagevoorschriften gemonteerd zijn.

Mag mijn voorruit een scheur hebben?

Ja, mits deze niet in het gezichtsveld een vertakking heeft. Een vertakking buiten het gezichtsveld is wel toegestaan. De bepaling van gezichtsveld vindt u hier.

tuning

Mijn ruiten zijn geblindeerd, mag dit?

Tijdens de APK-keuring wordt niet gekeken naar de blindering van de ruiten. Een auto wordt er dus niet op afgekeurd, echter stelt de politie wel beperkingen aan de blindering van de ruiten die zich vóór de B-zuil bevinden. Er kan dus een bekeuring worden uitgeschreven vanwege blindering, terwijl deze wel door de APK komt.

Mijn deuren zijn alleen met een afstandsbediening te openen, mag dit?

Nee, iedere deur moet van binnen en van buiten op normale manier te openen zijn. Volgens de RDW is een afstandsbediening niet de normale manier en moet het daarom worden afgekeurd.

Mag ik extra verlichting monteren?

Het voeren van extra verlichting zoals neon-lampen onder de auto, is toegestaan mits deze verlichting niet geschakeld is met de verplichte of toegestane verlichting. Ze moeten dus tijdens de gehele keuring uitgeschakeld kunnen blijven. 

Mag ik de originele motor vervangen?

Tijdens de APK wordt enkel gekeken of het aantal cilinders en het type brandstof overeenkomt met het kentekenregister. Het merk of de inhoud is dus niet van belang. De motor moet natuurlijk wel aan de emissie-eisen voldoen.

Mag ik de originele achterlichten vervangen?

Ja, zolang de verplichte verlichting maar aanwezig blijft. De meeste problemen die zg. after-marktet verlichting creeeren bij de APK is het ontbreken van reflectoren en het hebben van teveel achterlichten. Dit laatste wordt veroorzaakt door units die zijn opgebouwd uit LED-lampjes die te ver uit elkaar staan, waardoor iedere afzonderlijke LED gezien moet worden gezien als apart achterlicht. Een auto mag maximaal 4 achterlichten hebben; twee links, twee rechts.

Mag ik mijn halogeen dimlichten vervangen door xenon lampen?

Ja, maar wij raden dit sterk af. De reflectoren van de koplampunits zijn vaak niet bestand tegen de hogere temperaturen van xenon-lampen waardoor deze gaan vervormen. Hierdoor zal het lichtbeeld niet meer aan de eisen voldoen en is de enige oplossing het vervangen van de complete lampunits wat erg kostbaar kan zijn.

APK-vervaldatum opzoeken

Voer hieronder uw kenteken in om te controleren wanneer de APK verloopt.

nieuw: laadklepkeuring

Wist u dat u in de vestiging Hilvarenbeek ook terecht kunt voor laadklep- en personenliftkeuringen?  Meer info

LPK Logo

Meer dan 6.250 (!) maal positief beoordeeld op:

 

Bestegarage _nieuws
E. Stevens

Snel en goed APK keuren, zonder het gevoel dat er gezocht wordt naar extra omzet. Zo hoort het!

A. Budrevicius
Erg betrouwbaar en uitstekende service. Kwaliteit en service van hoog niveau.Zeer tevreden.

M. Gierman
eerlijke APK zonder afspraak dus op verloren moment onder 't genot van kopje koffie dus IDEAAL!!! Service en klantvriendelijkheid bij van Abeelen hoog in 't vaandel.

L. V.G.
Al jaren kom ik bij van Abeelen. Mede om het feit dat zij een onafhankelijk keuringsstation zijn. Daardoor weet ik zeker dat er serieus en zonder enig ander winstoogmerk gekeurd worden. Altijd super. Ik heb ze zien groeien tot waar ze nu staan. Helemaal super!


Hemelvaart

Op Hemelvaartsdag, zijn wij gesloten.

Vrijdag 31 mei zijn wij wel gewoon geopend van 8:00 tot 17:00 uur.